Een 'echt' koor (1983)

Thirdwing in Gent circa 1983
In Trier mochten we vlakbij de Porte Nigra zingen

In juni 1983 werd ons koor als vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In dat zelfde jaar werd een zeer succesvolle en plezierige 3-daagse concertreis naar Gent georganiseerd en namen we voor het eerst deel aan een concours: het Jongerenkorenfestival in de schouwburg te Heerlen. Typerend is, dat we in de categorie 'jongerenkoren' werden ingedeeld. In de beginjaren werden we door de buitenwacht namelijk nog vaak als jongerenkoor gezien.

Vanwege het grote succes van onze reis naar Gent gingen we ook in 1985 op concertreis. Deze keer werd Trier met een bezoek vereerd. Ook deze reis werd gekenmerkt door zangvreugde én gezelligheid. Daarnaast verzorgden we vooral in de beginjaren diverse kerstoptredens: in diverse winkelcentra (Op de Kamp - Schaesberg, Kerstmarkt Heerlen, Winkelcentrum 't Loon - Heerlen) maar ook op de toenmalige AWACS-basis in Teveren zag men ons graag komen.

Nadat onze muzikale basis was gelegd door Jan Zaad, vervolgden we in 1987 onze weg met een nieuwe dirigent, Guy Hoenen. In deze periode namen we regelmatig deel aan zangersdagen, waarbij een stijgende lijn in de kwaliteit te zien was. Tevens werd een bescheiden begin gemaakt met het zingen zonder partituur. Verder wisselde Thirdwing van repetitielocatie: we verhuisden van de Corneliuskerk naar de zaal van camping de Hitjesvijver (Heerlerheide).

Om de zangkwaliteiten optimaal te kunnen benutten, nam Thirdwing in 1994 deel aan een training Koorscholing - Stemvorming. Deze training, die steeds vóór de repetities plaatsvond, werd verzorgd door Anton Kropivšek, docent aan Muziekschool Heerlen.

Lees verder